Südstern Loggo

Om Südstern

Workshops

Jobba här!

Kontakt

Kommande workshops:

Hålkamerans hemligheter, med Peter Wiklund och Lena Källberg, den 15–16 augusti

Lithkopiering, med Lena Källberg, den 23 augusti

Våtplåt grund, med Christer Törnkvist, den 29–30 augusti

.......................................................

Hålkamerans hemligheter 15–16 augusti 

Ledare: Peter Wiklund och Lena Källberg
Tid: 15–16 augusti, kl 9.30–17
Plats: Südstern, Svärdlångsvägen 70B, 120 60 Årsta
Kostnad: 1 000 kr inklusive moms
Anmälan: workshop@sudstern.se

Intresset för analogfoto – där man använder kameror med film – har tagit fart de senaste åren, efter att ha varit dödsdömt när digitalfoto började ta över. Det går lätt att dra paralleller till det ökade intresset för såväl närodlat och hembakat som vinylskivor. De gemensamma nämnarna är det genuina och “mänskliga”, eller kanske de taktila kvaliteterna om man så vill.

Inom fotografin går det att ta ett steg längre än att använda kameror med film: man kan tillverka sina egna kameror. En spirande subkultur inom analogfoto är hålkameratekniken (eller pinhole som är den engelska termen). Principen för en hålkamera är att man låter ljuset passera genom en tunn metallplatta med ett litet hål, istället för genom ett objektiv med linser som annars. Det här är samma princip som har använts i många sekel av målare, där de med hjälp av en “camera obscura” har kunnat projicera en bild av sitt motiv i en låda.

Hålkameran är den absolut enklast tänkbara konstruktionen för att skapa fotografiska bilder. Samtidigt är den ett verktyg som kan hjälpa fotografen att se världen på ett nytt sätt; bilderna fångar inga ögonblick utan har sin egen tidsdimension, där lager på lager av ögonblick läggs ovanpå varandra och skapar en enda bild av flera sekunders eller minuters samlade ljus. Resultatet blir surrealistiskt, drömskt, häpnadsväckande!

Under den här helgworkshopen får du lära dig mer om hålkamerans funktion och historia, bygga en egen kamera för fotopapper och framkalla bilder i det analoga mörkrummet. Utifrån bilderna diskuterar vi sedan om det här sättet att fotografera har påverkat hur du betraktar omvärlden och vad som händer med bildseendet när man tvingas komponera bilder med en kamera som inte har någon sökare.

KB_pinhole
Foto: Lena Källberg


.......................................................

Lithkopiering den 23 augusti

Ledare: Lena Källberg
Tid: 23 augusti, kl 9.30–17
Plats: Südstern, Svärdlångsvägen 70B, Årsta
Kostnad: 1 250 kr inklusive moms
Anmälan: lena@lenakallberg.se

En endags-workshop i lithkopieringens underbara värld.

Lith-kopior görs från vanliga negativ, svartvita eller färg, på vanliga svartvita fotopapper – det speciella med tekniken är att man genom att ändra exponering och framkallarens spädning och temperatur kan styra bildernas karaktär, från ett rent grafiskt uttryck till milda pastellfärgade bilder.

I den här endags-workshoppen arbetar du med dina egna negativ och får testa på en ganska tålamodskrävande men outsinligt spännande process.

Vi testar ett urval av fotopapper. Ta gärna med eget papper om det är något speciellt du vill prova. Ta även med något eller några negativ som du vill jobba med under dagen, småbild eller mellanformat.

Seascape
Foto: Lena Källberg

 


Våtplåt grund – Fotografera som på 1850-talet

Ledare: Christer Törnkvist från Borgåsunds fotografiska.
Plats: Südstern, Svärdlångsvägen 70B, Årsta
Datum: 29 och 30 augusti. Totalt 16 timmar.
Kostnad: 1 800 kr/person.
Anmälan till: christer@borgasundsfotografiska.se

FULLBOKAD!

Att fotografera med våtplåt är – gå en workshopett långsamt nöje. Du fotograferar som på 1850-talet. Rätt gjort blir dina fotografier uttrycksfulla samtidigt som de ger dig en glädjande tillfredställelse att ha gjort något med dina händer.

Många fotografer har använt denna metod såväl historiskt som i nutid. I fotografins barndom porträtterade Julia M. Cameron samtidens storheter som Charles Darwin. Den mest kända internationella fotografen som använder våtplåt idag är Sally Mann, hon ställde ut på Fotografiska 2012.

Jag ger dig rätt förutsättningar för att lära dig fotografera med våtplåt. Beroende på din ambition erbjuder jag dig en workshop som passar dig. Jag har mycket goda kunskaper om historiska fotografiska processer från kemin till det fotografiska uttrycket. Det betyder att du kan lära dig metoden så att det blir skoj och lärorikt.

Vi kommer arbeta i studio med ”black-light” och skärmar för ljussättning som tar fram det bästa ur modellen eller stilleben. Där kan du i lugn och ro undersöka hur våtplåten lyfter fram det bästa ur motivet.

Alla vi som fotograferar har olika tankar och målsättning med vår fotografi. Därför anser jag att utbildningar skall vara så att de passar dig och så du kan bli nyfiken eller utvecklas vidare. Min workshops är upplagda så att de kan kombineras och du kan fortsätta utveckla dig eller hitta en nivå där du vill jobba.

Våtplåt − Grund
“Grund” är en workshop där du får lära dig våtplåt för att självständigt kunna fotografera med metoden. Vi börjar med att gå igenom den positiva våtplåtsmetoden på aluminiumplåt. Du lär dig kunna preparera plåten, hantera kameran, bedöma exponeringen, framkalla den. Första dagen arbetar vi i studio och beroende på vädret forsätter vi utomhus den andra dagen. 
Efter workshopen har du möjlighet att hyra in dig och arbeta själv eller för att komplettera med ”Fortsättning” och gå vidare mot ditt intresse.

Denna workshop är på 16 h på två dagar.

Wetplate

Foto: Christer Törnkvist

.......................................................

Südstern, Svärdlångsvägen 70B, 120 60 Årsta