Südstern Loggo

Om Südstern

Workshops

Jobba här!

Kontakt

Kommande workshops:

.......................................................

Worldwide Pinhole Photography Day, den 29 april 2018

Datum: Den 29 april 2018
Plats: Svärdlångsvägen 70B, Årsta (Südstern)
Tid: 9–17 
Kostnad: 300 kr 
Max antal deltagare: 10 

Intresset för analogfoto – där man använder kameror med film – har tagit fart de senaste åren, efter att ha varit dödsdömt när digitalfotografin började ta över. Det går lätt att dra paralleller till det ökade intresset för såväl närodlat och hembakat som vinylskivor. De gemensamma nämnarna är det genuina och “mänskliga”, eller kanske de taktila kvaliteterna om man så vill.

Inom fotografin går det att ta ett steg längre än att använda kameror med film: att tillverka sin egen kamera. En spirande subkultur inom analogfoto är hålkameratekniken (eller pinhole som är den engelska termen). Principen för en hålkamera är att man låter ljuset passera genom en tunn metallplatta med ett litet hål, istället för genom ett objektiv med linser som annars. Det här är samma princip som har använts i många sekel av målare, där de med hjälp av en “camera obscura” har kunnat projicera en bild av sitt motiv i en låda.

Hålkameran är den absolut enklast tänkbara konstruktionen för att skapa fotografiska bilder. Samtidigt är den ett verktyg som kan hjälpa fotografen att se världen på ett nytt sätt; bilderna fångar inga ögonblick utan har sin egen tidsdimension, där lager på lager av ögonblick läggs ovanpå varandra och skapar en enda bild av flera sekunders eller minuters samlade ljus. Resultatet blir surrealistiskt, drömskt, häpnadsväckande!

Worldwide Pinhole Photography Day firas av entusiaster sedan 2001, alltid den sista söndagen i april.

Workshopledare: Peter Wiklund och Lena Källberg, mångåriga hålkameraivrare, -konstruktörer och -instruktörer, Stockholm.

OBS! Ta med egen burk eller låda som du vill bygga kamera av (lagom för cirka 13x18 cm papper).

Anmälan till lena@pinhole.se

Välkommen!

.......................................................

Bygg din egen hålkamera och fotografera med fotopapper

Datum: Den 8–9 september 2018
Plats: Svärdlångsvägen 70B, Årsta (Südstern)
Tid: 9–16 båda dagarna 
Kostnad: 1 500 kr, inkl. moms 
Max antal deltagare: 8 
Workshopledare: Lena Källberg

Under två dagar får du lära dig mer om hålkamerans långa historia, bygga en egen kamera av nästan ingenting, fotografera med fotopapper och prova på (eller återupptäcka) det analoga mörkrummet – vi framkallar först pappersnegativ och gör sedan kontaktkopior av bilderna. Skapa helt unika bilder med din helt unika kamera!

Ta med en egen låda/ask/kartong, i ungefärlig storlek 10×10×10 cm (inget exakt mått, men en skokartong, som är de flestas bild av en hålkamera, är inte så praktisk och lättarbetad som man kan tro) eller bygg en kamera av svart papp (finns på plats).

I priset ingår material till kamerabygge och fotografering, samt kaffe/te med tillbehör.

Anmälan: mejla till lena@pinhole.se

Välkommen!

Südstern, Svärdlångsvägen 70B, 120 60 Årsta